Frodiga fruktfyllda stadsnära parker och odlingslotter

Under förra mandatperioden, då både Anna Ragnar och Marianne Reinemar satt i den

Så  här kan en parkeringsplats förvandlas

Så här kan en parkeringsplats förvandlas

politiska ledningen startades ett projekt kring stadsnära odling.

Man kunde få en planteringslåda samt jord av parkförvaltningen som också godkände plats att odla på. Bilden visar en planteringslåda som ersatte en skrotad bil på den parkeringsplats som nu ska bli en del av haningeterassen.

Projekt stadsodling har numera lagts i malpåse eftersom den styrande ledningen inte sett projektet som tillräckligt angeläget.

Vi tycker tvärtom att stadsodling är ett viktigt inslag i stadsbilden, både för att försköna bilden och för den gröna avkastningen.

Om vi ska klara den nödvändiga gröna omställningen måste vi få till mer härodlat.

Budgetfullmäktige, försök 1

Så hade vi samlats igen för årets högtid. Vi var alla välklädda, förberedda och såg fram emot en lång kväll med politik. Budgetfullmäktige är att jämställa med en skolavslutning. De medverkande är förväntansfulla, lite oroliga inför sina uppträdanden, talen är långa och ofta tråkiga och slutet – istället för Den blomstertid som kommer – hålls omröstning fram på kvällskanten efter flera timmars debatterande. Men den här eftermiddagen skulle inte bli som vanligt.

Den började med att trepartialliansen var så sena med sitt budgetförslag att det ännu inte hunnit lämna tryckeriet. Något suspekt när partierna de facto haft flera månader på sig att skriva ihop sitt förslag.

Och när inte oppositionens budget fanns på plats visade maktfullkomlighetens fula tryne sig när Socialdemokraternas Meeri Wasberg gick upp och yrkade på återremiss. Inte på att skjuta på budgetfrågan till handlingarna var på plats utan på att kalla till extra fullmäktige.

Naturligtvis hängde lydpartierna Miljöpartiet och Centern med på yrkandet och det hela fick ett snabbt slut.

Och där stod vi i över en timme undrande vad som nu skulle hända.

Här står vi och undrar vad som nu ska hända.. Foto: Johan Svensk

Vad ska nu ska hända? Foto: Johan Svensk

Slutresutlat; budgetdebatten skjuts en vecka till nästa måndag, Moderaterna morrar över Socialdemokraternas maktspel och Socialdemokrater surar över Trepartialliansens enorma fräckhet. Och vi skattebetalare får betala för ett nytt fullmäktige om en vecka.

Och vi andra fick en bortkastad dag med barnvaktsförberedelser, kvällsplanering och missad EM-debut till ingen nytta.

Demokrati när den är som sämst!

Patriarkala strukturer

I dag utnämndes två nya generaldirektörer för statliga verk i Sverige.

Alla statliga verk ligger under något departement. Normalt ska rekrytering av generaldirektör göras av den ministern som är ansvarig för departementet. Så var inte fallet då generaldirektör för Naturvårdsverket skulle utses. Miljödepartementets minister Åsa Romson fick inte utse någon generaldirektör. Inget vet varför.
Däremot skulle hon få presentera generaldirektören vid dagens presskonferens inför många inbjudna gäster. Den nyheten snuvades hon på eftersom civilminister Ardalan Shekarabi redan två timmar innan presskonferensen avslöjat namnet på den nye generaldirektören.

Bara en halvtimme efter pressträffen av Björn Risinger till generaldirektör för Naturvårdsverket – grattis till honom förresten – utsågs generaldirektör för Kronofogdemyndigheten, sk Riksfogde. Men här gick ingen inbjudan till presskonferens ut. Inte heller hölls någon presskonferens för den nya rikskronofogden. De enda som blev inbjudna var personalen som informerats en timme innan utnämnandet. Men – ett stort grattis även till dig, Christina Gellerbrant Hagberg.

Jag kan inte annat göra än att se de patriarkala strukturerna i dagens händelser:
Den kvinnliga minister som borde få utse generaldirektör får inte göra så.
Den kvinnliga ministern som sedan skulle få presentera generaldirektören snuvas på nyheten av en manlig kollega ett par timmar innan presskonferens.
Den kvinnliga generaldirektören som utsågs fick ingen pressträff alls, eller någon annan uppmärksamhet för den delen.

Anna, liten

 

Och så säger vi oss vara jämställda. Jag säger att vi har en lång väg kvar!

 

Anna Ragnar, feminist och tidigare kommunalråd för Miljöpartiet i Haninge