Patriarkala strukturer

I dag utnämndes två nya generaldirektörer för statliga verk i Sverige.

Alla statliga verk ligger under något departement. Normalt ska rekrytering av generaldirektör göras av den ministern som är ansvarig för departementet. Så var inte fallet då generaldirektör för Naturvårdsverket skulle utses. Miljödepartementets minister Åsa Romson fick inte utse någon generaldirektör. Inget vet varför.
Däremot skulle hon få presentera generaldirektören vid dagens presskonferens inför många inbjudna gäster. Den nyheten snuvades hon på eftersom civilminister Ardalan Shekarabi redan två timmar innan presskonferensen avslöjat namnet på den nye generaldirektören.

Bara en halvtimme efter pressträffen av Björn Risinger till generaldirektör för Naturvårdsverket – grattis till honom förresten – utsågs generaldirektör för Kronofogdemyndigheten, sk Riksfogde. Men här gick ingen inbjudan till presskonferens ut. Inte heller hölls någon presskonferens för den nya rikskronofogden. De enda som blev inbjudna var personalen som informerats en timme innan utnämnandet. Men – ett stort grattis även till dig, Christina Gellerbrant Hagberg.

Jag kan inte annat göra än att se de patriarkala strukturerna i dagens händelser:
Den kvinnliga minister som borde få utse generaldirektör får inte göra så.
Den kvinnliga ministern som sedan skulle få presentera generaldirektören snuvas på nyheten av en manlig kollega ett par timmar innan presskonferens.
Den kvinnliga generaldirektören som utsågs fick ingen pressträff alls, eller någon annan uppmärksamhet för den delen.

Anna, liten

 

Och så säger vi oss vara jämställda. Jag säger att vi har en lång väg kvar!

 

Anna Ragnar, feminist och tidigare kommunalråd för Miljöpartiet i Haninge

Haningedagen 2015

Vi är med på Haningedagen – därför finns vi!

Haningepartiet har gjort officiell debut. På plats fanns kontaktperson Anna Ragnar och ordförande Olle Ekström. Temat för dagen var cykling, Vår slogan var Vi trampar inte på någon som satt fäst på en sparkcykel.

Bild nedan: Anna pratar med en kollega från Moderaterna.

IMG_3439 IMG_3442