Budgetfullmäktige, försök 1

Så hade vi samlats igen för årets högtid. Vi var alla välklädda, förberedda och såg fram emot en lång kväll med politik. Budgetfullmäktige är att jämställa med en skolavslutning. De medverkande är förväntansfulla, lite oroliga inför sina uppträdanden, talen är långa och ofta tråkiga och slutet – istället för Den blomstertid som kommer – hålls omröstning fram på kvällskanten efter flera timmars debatterande. Men den här eftermiddagen skulle inte bli som vanligt.

Den började med att trepartialliansen var så sena med sitt budgetförslag att det ännu inte hunnit lämna tryckeriet. Något suspekt när partierna de facto haft flera månader på sig att skriva ihop sitt förslag.

Och när inte oppositionens budget fanns på plats visade maktfullkomlighetens fula tryne sig när Socialdemokraternas Meeri Wasberg gick upp och yrkade på återremiss. Inte på att skjuta på budgetfrågan till handlingarna var på plats utan på att kalla till extra fullmäktige.

Naturligtvis hängde lydpartierna Miljöpartiet och Centern med på yrkandet och det hela fick ett snabbt slut.

Och där stod vi i över en timme undrande vad som nu skulle hända.

Här står vi och undrar vad som nu ska hända.. Foto: Johan Svensk

Vad ska nu ska hända? Foto: Johan Svensk

Slutresutlat; budgetdebatten skjuts en vecka till nästa måndag, Moderaterna morrar över Socialdemokraternas maktspel och Socialdemokrater surar över Trepartialliansens enorma fräckhet. Och vi skattebetalare får betala för ett nytt fullmäktige om en vecka.

Och vi andra fick en bortkastad dag med barnvaktsförberedelser, kvällsplanering och missad EM-debut till ingen nytta.

Demokrati när den är som sämst!